Çocuklarda Yabancı Dil Öğrenimi

Dil, insanlarda varolan doğal bir yeti sayesinde kendiliğinden edinilir. Her çocuk kendi dilini duyarak ve duyduklarını taklit ederek ediniyor. Varolan bir dilin, etkin bir şekilde kullanımı ise 4 yaş civarı mümkün oluyor. Kendi dili dışında farklı bir yabancı dili duyan çocuklarda ise, yabancı dile ne kadar fazla maruz kalırlarsa o dili konuşmaları o kadar kolay oluyor. Özellikle 3 yaş öncesinde, iki hatta üçüncü bir yabancı dili öğrenebilmeleri mümkün olabiliyor.

Uzmanlara göre yabancı  bir dilin erken yaşta çocuğa verilmesi için, 3 yaşından öncesinin, daha uygun bir zaman olduğu yönünde. 0-3 yaş arasındaki bebeklerin ana dili dışında farklı bir yabancı dile maruz kalmaları “aynı anda öğrenme”  yöntemiyle her iki dilin de öğrenebilmesini sağlayabiliyor. Dolayısı ile doğumdan itibaren yabancı dil eğitimi, en azından bebeği öğretilmek istenen dile maruz bırakarak, onunla konuşarak ve müzik dinleterek başlatılabiliyor. Bebeklere söylenebilecek ya da dinletilecek bir ninni bile onların bu dili hafızalarına kaydetmelerini sağlıyor. Yabancı dil eğitimine bu yaşlarda başlanmayan çocuklarda ise; dil öğrenme yetkinliği ilerleyen yaşlarda da devam ediyor. Örneğin anaokuluna giden bir çocuk, yabancı dil eğitimi alıyorsa hızla öğrenmeye başlayabiliyor.

infant-read

l love learn 🙂

Kendi adını verdiği yöntemle 26 yılda 1.5 milyon çocuğa anadili gibi İngilizce öğreten Helen Doron,  yabancı dil eğitimine bebeklik döneminde başlanması gerektiğini söylüyor. Doron, bir bebeğin gelişimi sırasında, ingilizce dilini sistematik bir şekilde öğretiyor. İlk yıl şarkılar ve oyunlarla 550 kelime öğretirken, ertesi yıl 650 kelime… 6 yaşına geldiğinde 3 bin 500 kelimeye ulaşıyor. Ayrıca kendi yönteminin evde nasıl uygulanacağını aşağıda ki gibi anlatıyor.

“Resimli kitapları tercüme ederek değil, resimleri göstererek kelime öğretilebilir. Alt yazılı çizgi film ve filmler izletilebilir. Şarkıyı hareketlerle destekleyerek söylemek yardımcı olur. Üç tip öğrenme yolu var; görsel, işitsel ve kinestatik yani dokunma ve hareketlerle. Bütün çocuklar kinestatik öğrenicidir. Onlara öğrettiğiniz her kelimeyi hareketlerle anlatmalısınız.”

Sevgilerimle… 😉

Nihan Yıldırım

Yorum bırakın